Spomenici

Spomenici u čast Draženu Petroviću podignuti su u Lausanni (1995.), Zagrebu (2006.) te Šibeniku (2011.).

Lausanne

  • Autor: Vasko Lipovac
  • Materijal: bijeli sivac* i nehrđajući čelik
  • Dimenzije: 380 x 345 cm

(*vrsta dolomitskog mramora šećerastog izraza
iz prilepskog kraja u Makedoniji)

Natječaj za skulpturu raspisao je Hrvatski olimpijski odbor, u lipnju 1994. godine, a zadani su bili lik Dražena Petrovića, kameni materijal i okružujući definirani prostor. Prema riječima Branka Silađina, jednog od članova žirija, „u konkurenciji je bilo 17 skulptura, a cilj je bio izabrati onu koja će na najbolji način prezentirati našeg velikog sportaša, no i hrvatsko umjetničko stvaralaštvo. Stoga u prvom planu nije bila čitljivost samog djela, već je ono, najkraće rečeno, trebalo sastaviti sport i umjetnost.“ Stručni žiri u sastavu predsjednika Tonka Maroevića i članova Darka Glavana, Vesne Kusin, Ivana Lackovića Croate i Branka Silađina izabrao je u uži izbor radove četiriju autora: Vaska Lipovca, Branka Ružića, Marije Ujević Galetović i Svana Vujičića-Riedla.

U parku Olimpijskog muzeja u Lausanni podignut je spomenik prema idejnom rješenju akademskog kipara Vaska Lipovca. Spomenik je pravokutnog oblika, vertikalno postavljenog, a napravljen je u 16 dijelova s reljefnim prikazom Dražena Petrovića u igri s loptom. S jedne strane postavljena je mramorna lopta i krug na zemljanoj površini s Draženovim obrisima, odnosno sjenom. Skulptura je teška oko 8 tona, dugačka 3,45 metara, a visoka 3,8 metara.

”Odlučili smo se za prijedlog Vaska Lipovca i preporučili ga za izvedbu baš stoga što se ne zadovoljava razinom doslovnosti i ne miri sa činjenicom da je Dražen Petrović običan, svakidašnji, mimetički uhvatljiv i imitacijom dostižan. Odabrani kipar prihvaća aluzije i sugestije tražena predloška te se odlučuje za dva upravo amblematična prikaza Dražena u akciji. Dvije prikazane strane, međutim, ne mogu se definitivno poklopiti, pa se akcija primanja lopte i njezina vođenja prema protivničkome košu zapravo nastavlja u beskonačnost u vječnost. Brončani odraz zlatnoga sjaja (sjene na podu) također govori kako je trag što ga je Dražen ostavio trajan. A da ne govorimo kako prorezi na reljefu hvataju dnevnu lokalnu svjetlost i igrom sjene asociraju dinamiku izmjene, tipičnu za sportsku aktivnost i košarkašku kreaciju, koja se zbiva u vremenskome tjesnacu i računa na uvjete i okolnosti samog terena… Lipovčev spomenik će, dakle, na moderan način potvrditi i kontinuitete rada u kamenu, što je regionalni i nacionalni specifikum i oživljena tradicija.”

Tonko Maroević

Spomenik je 29. travnja 1995. godine otkrio prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, a uz njega su tom događaju prisustvovali predstavnici Međunarodnog olimpijskog odbora na čelu s tadašnjim predsjednikom Juanom Antoniom Samaranchom, članovi Hrvatskog olimpijskog odbora s tadašnjim predsjednikom Antunom Vrdoljakom, Draženovi roditelji Biserka i Jole Petrović, kao i mnogi gosti iz svijeta sporta te predstavnici političkog, ekonomskog i kulturnog života Republike Hrvatske.

U Olimpijskom muzeju postavljena je i popratna izložba putem koje je predstavljena Draženova ostavština.

Spomenik Draženu Petroviću

Zagreb

  • Autor: Kuzma Kovačić
  • Materijal: bronca
  • Dimenzije: 400cm, 400kg

U Zagrebu je Dražen prikazan kao antički junak i košarkaš u žaru igre. Spomenik je rad akademskog kipara Kuzme Kovačića, a modeliranje i prelijevanje u bronci izradila je Ljevaonica Ujević. Na postamentu se nalazi ploča s posvetom „Hrvatskom sportašu XX. stoljeća“, rad akademskog kipara Mladena Mikulina.

„Draženov spomenik ipak će se razlikovati od idejnog rješenja, no svejedno će biti u poziciji šuta. Želja mi je da njegova figura bude simbol, da portret figure bude jasan. Nekako sam modelirajući Dražena skulpturu pretočio u antičku kako bi ona simbolizirala radost igre.“

Kuzma Kovačić

Za potrebe postavljanja spomenika, uređen je cijeli trg koji nosi Draženovo ime. Radovi na trgu započeli su u lipnju 2006. godine, a uređena je kompletna infrastruktura, urbanistička oprema, obnovljene su stube, popločan gornji i donji dio platoa. U podnožju stepeništa postavljena je fontana i posađeno je drveće. Spomenik je postavljen na mjestu na kojemu se ranije nalazio pehar Cibone iz 1985. g. za osvajanje Kupa europskih prvaka.

Spomenik su 22. prosinca 2006. godine otkrili Draženova majka Biserka te prijatelj i suigrač iz reprezentacije Stojko Vranković. Uz Draženovu obitelj otkrivanju spomenika nazočili su i njegovi prijatelji i suigrači te brojni uglednici iz političkog i društvenog života među kojima i tadašnji dopredsjednik Sabora Luka Bebić, potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, ministar financija Davor Šuker, ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac, ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša te brojni građani koji su došli odati počast velikom košarkaškom geniju.

Izrada spomenika

„Dražena sam želio prikazati istodobno kao osobu i kao simbol. Lopta je tu kao simbol igre i kipu daje osjećajnu dimenziju jednostavnosti i ljepote ljudske radosti.“

Kuzma Kovačić
Dražen koji sjedi na klupi

Šibenik

  • Autor: Kažimir Hraste
  • Materijal: aluminij
  • Dimenzije: visina 162 cm, dužina 700 cm

Natječaj za idejno rješenje spomen obilježja Draženu Petroviću u Šibeniku raspisan je u srpnju 2007. godine, nakon što se odustalo od prvotne ideje da se u njegovom rodnom gradu postavi replika spomenika Kuzme Kovačića. Na natječaj su bili pozvani kipari: Peruško Bogdanić, Josip Diminić, Slavomir Drinković, Aleksandar Guberina i Kažimir Hraste, a pristigao je sveukupno 21 rad.

Prvonagrađeni je rad akademskog kipara Kažimira Hraste, dok je na drugom mjestu bio rad Zorana Jurića, a na trećem Nevena Bilića. Odabrano rješenje predstavlja Dražena Petrovića kako sjedi na desnom kraju košarkaške klupe u trenutku predaha i odmora ili trenutku znaka za ulazak u igru. Spomenik je postavljen u Draženovu kvartu: pored sportske dvorane na Baldekinu, na mjestu gdje je živio, išao u školu i započeo prve košarkaške korake. Uz kip se danas nalazi i košarkaško igralište.

O odabiru spomenika odlučivao je ocjenjivački sud u sastavu: gradonačelnica Nedjeljka Klarić, Biserka Petrović, prof. dr. Ivan Šimat Banov pov. umj., prof. Kuzma Kovačić akad. kipar, akademik Ante Vulin dipl. inž. arh., Perica Bukić i Antonija Modrušan akad. slikarica. Žiri se odlučio za skulpturu akademskog kipara Kažimira Hraste zbog jednostavnosti njegova pristupa zadanoj temi koja se ne gubi u detaljizmu.

„U jakoj konkurenciji akademskih umjetnika dobio sam prvu nagradu dijelom zato što moj rad konceptualno odskače od ostalih. Nisam se toliko bazirao na kipu koliko na cijelom konceptu spomen-prostora, za koji je uz kip predviđeno i igralište. Prikazao sam Dražena kako sjedi na klupi, što je logičan potez s obzirom na to da će kip biti postavljen izvan igrališta.“

Kažimir Hraste
Izrada spomenika

Plastički jednostavno i čisto rješenje predstavlja Dražena kao dječaka (nasuprot „zrelom“ Draženu kojeg je Kuzma Kovačić načinio u Zagrebu). Odabirom upravo momenta djetinjstva Kažimir Hraste također je ostvario dirljivu posvetu Petroviću rodnom gradu kao gradu djeteta (Međunarodni dječji festival), te njegovoj popularnosti, koja ni danas ne jenjava, dao dodatnu dimenziju prisnosti.

Spomenik su na Draženov 47. rođendan, 22. listopada 2011. godine, otkrili Draženova majka i tadašnji gradonačelnik Šibenika dr. Ante Županović. Otkrivanju su nazočili njegovi obožavatelji, sugrađani i gosti, među kojima su bili i tadašnji gradonačelnik Grada Zagreba, predsjednik i sportski direktor KK Cibona.