Medaljarstvo

Godine 1994. akademski kipar Damir Mataušić dizajnirao je srebrnjak s likom Dražena Petrovića u profilu na reversu te stiliziranim prikazom lopte koja prolazi kroz košarkaši obruč oblikovan olimpijskim krugovima i kvadratićima hrvatske šahovnice na aversu. Izrađene su dvije medalje promjera 15 cm u sadri i lijevanoj bronci, zlatnik od kovanog zlata promjera 2,6 cm te srebrnjak od kovanog srebra promjera 3,8 cm.

U čast Draženu Petroviću 1998. godine isti je umjetnik dizajnirao zlatnike i srebrnjake s profilom Dražena Petrovića na aversu, i prikazom Cibonine dvorane i loga te tornja na reversu. Za izradu je bila zadužena kovnica obojenih metala Ikom. Izrađeni su zlatnici od 7 i 3,49 grama (čistoće dukata), zlatni privjesak od 5 grama te srebrnjak (čisto srebro) od 15 grama. Njihovo predstavljanje održano je u Ciboninoj trofejnoj sobi, a obitelji Petrović ih je uručio tadašnji direktor Ikoma d. d. Stipe Vukasović.

Srebrnjaci su kao pokloni uručeni visokim dužnosnicima, državnicima i predstavnicima Međunarodnog olimpijskog odbora prilikom posjeta muzeju ili u povodu važnijih obljetnica, a u znak zahvalnosti i sjećanja na Dražena Petrovića.

Muzejsko-galerijski centar Zagreb izdao je plaketu s likom Dražena, u košarkaškom dresu, s loptom, rad Slavomira Drinkovića. Na aversu se nalazi reljefno izvedeno poprsje Dražena Petrovića u dresu hrvatske reprezentacije s brojem četiri, sa signaturom SD i godinom 94 dolje desno. Na reversu je napisano DRAŽEN PETROVIĆ / 1964-1993. Plaketa je izlivena u bronci, promjera 17 cm. Jedan primjerak poklonjen je Juanu Antoniu Samaranchu, predsjedniku MOO-a.

Plaketa Dražen Petrović

 • autor: Slavomir Drinković
 • godina: 1994.
  materijal i tehnika: bronca, lijevanje
  pr. 17 cm
 • inv. br. MMCDP-PK-75

Srebrnjak Dražen Petrović

 • autor: Damir Mataušić
 • godina: 1998.
  materijal i tehnika: srebro, kovanje
 • pr.: 3,8 cm