Trofeji

Trofeji s Draženovim likom izrađeni su za košarkaška natjecanja McDonald’s Championship, Lipik 3×3 Challenger i Kup Dražena Petrovića.

McDonald’s Championship (McDonald’s Open) bilo je međunarodno košarkaško natjecanje NBA klubova protiv klupskih timova prvaka Europe, Australije i Južne Amerike, a iznimno su u prve dvije godine nastupile reprezentacije Jugoslavije i SSSR-a. Organiziran je kao turnir u jednom gradu domaćinu. Natjecanje se od 1987. do 1991. održavalo svake godine, nakon čega je odlučeno da će se održavati svake dvije, a ukupno ih je bilo devet u razdoblju između 1987. i 1999. godine. Zanimljivo je da su sva izdanja turnira osvojile momčadi iz NBA, iako su u dva navrata blizu osvajanja naslova bili talijanski Scavolini Pesaro i španjolski Montigalà Joventut. Od 1994. godine nagrada za najkorisnijeg igrača (MVP) nosila je ime Dražena Petrovića, a osvojili su je njegov suigrač iz Portlanda Clyde Drexler, Michael Jordan te posljednju Tim Duncan.

Od 1999. godine organizira se Međunarodni turnir u uličnoj košarci u Lipiku pod nazivom Streetball Lipik, odnosno Lipik 3×3 Challenger kada je postao dio FIBA 3×3 World Tour-a. Pobjednik Lipik 3×3 Challengera osvaja prestižnu nagradu Trofej Dražena Petrovića u spomen na jednog od najvećih europskih i svjetskih košarkaša svih vremena. Uz odobrenje i podršku obitelji Petrović i Muzejsko-memorijalnog centra Dražen Petrović Lipik 3×3 Challenger s ponosom dodjeljuje ovaj Trofej od 2008. godine. Trofej je izrađen u Lipik Glasu, a napravljen je od stakla na kojemu je laserskim graviranjem linijama oblikovana košarkaška lopta usred koje je lik Dražena Petrovića u dresu Šibenke, prikazan kako vodi loptu.

Treći trofej osvajao je pobjednik Kupa Dražena Petrovića, natjecanja u kojemu su sudjelovali svi klubovi registrirani pri HKS-u. Prema pravilima, klub koji je u tri utakmice između kadeta, juniora i seniora skupio više pobjeda osvaja Kup. U natjecanju su sudjelovale sve selekcije kluba koje su tijekom sezone osvajale bodove ovisno o uspjehu u prvenstvu Hrvatske. Dva najbolja kluba dobivala su pozivnice za nastup u velikom rujanskom finalu u kojemu su se kadeti, juniori i seniori borili za Draženov trofej. Nagrada je izrađena od kamena koji prikazuje Draženovo prepoznatljivo dodavanje kroz noge i košarkašku loptu na drvenom postamentu, rad Tomislava Pavletića. Završnica prvog izdanja Kupa Dražena Petrovića održana je 23. rujna 2011. godine. Natjecanje je održano sveukupno četiri puta, a zbog nezadovoljstva Zaklade Dražen Petrović organizacijom turnira, 2015. godine je otkazan. Posljednji Kup osvojio je KK Cedevita.

The Drazen Petrovic Trophy

 • autor: Marc Mellon
 • godina: 1994./1995.
 • materijal i tehnika: bronca, lijevanje

Klupski košarkaški kup “Dražen Petrović

 • autor: Tomislav Pavletić
 • godina: 2011.
  materijal i tehnika: kamen, drvo, rezanje
  v: 22,7 cm
 • š: 15,2 cm
  inv. br.: MMCDP-2535

Dražen Petrović Trophy

 • autor: Lipik Glas
 • godina: 2016.
  materijal i tehnika: staklo, lasersko graviranje
  v: 35 cm
 • š: 30 cm
  inv. br.: MMCDP-2381